fel köttbit

I söndags var det ju som bekant fars dag, så startade dagen med fika på säng för pappan i mitt hus. Han fick en fin tröja och en mugg som barnen hade ritat på. Alfred hade också ritat en fin teckning med vårat hus på, garaget, nyskotern, PM och Alfred som bytte däck på bilen :)
 
Mitt på dagen åkte vi till Gölin och Per-Ivar för att överlämna ännu en fin målad kopp. Blev bjuden på god tårta och fick se en död älg. 
 
På EM hade jag bjudit hem min lilla pappa på farsdags middag. Ja mamma fick följa med hon med ;) Blev soppa över sen dagen innan så den åt vi till förrätt. Sen hade jag tänkt att köra en rostasbit i ungen men det visade sig att jag hade tagit fram en rulle. Efter lite intensiv googling så hittade jag på det här recept det blev supergod faktiskt :D 
 
Skavgryta med kantareller
 
500g fruset älgkött (går bra med andra djur också)
50 gram smör
2 gula lökar
2 tsk soja
1,5 msk viltfond
3 dl kantareller
3 dl grädde (jag använda sojagrädde)
salt peppar, ev lite lingonsylt
 
Lägg det djupfrysta köttet i kylskåp över natten eller ta fram det på morgonen så att det tinar litegrann. Flisa köttet tunt med vass kniv. Skiva löken, bryn den och lägg över i en gryta. Bryn köttet i omgångar i stekpanna och lägg över i grytan. Krydda på köttet lägg i svamparna, soja, grädden och fonden. Låt koka i ca 15min. Smaka sedan av med lingonsylt och ev mer peppar och soja.
 
Till efterrätt åt vi krisprolls gingerbread med en god ost och fikonmarmelad. 
 
 

Pumpasoppa

Då papporna var på whiskeyprovning i lördag så kom Ellen och barnen på middag. Jag testade en pumpasoppa från alltommat tidningen och så gjorde vi korv med mos till varmrätt :) Efter det kikade vi på Dumma Mej 2 med 4 ungar, vilket faktiskt gick bättre än förväntat. Mutade kanske en del med popcorn och godis. Mysigt var det iallafall. Tror receptet var såhär ska dubbelkolla när jag kommer hem. 
 
Pumpasoppa
 
1,5 kg butternutpumpa
2 gula lökar
1 vitlök
125g pancetta
1,5 msk kycklingfond (eller 1 hönsbujongtärning)
12 dl vatten
salt och peppar
 
Krutonger
6 brödskivor 
3msk parmesan
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja
3 msk persilja
flingsalt
 
Kärna ur pumpan och dela den i stora klyftor. Lägg i en ugnfast form, ringla över olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen i 30-40min på 225grader. Börja med krutongerna, blanda ihop oljsåsen tärna bröd utan kanter och lägg ner det i blandningen. Stek pancettan och lägg den på ett fat. Skiva löken och stek den tills den är mjuk, ca 3min. Gröp ur pumpan ur skalet. Blanda ner den i löken, tillsätt 3/4 av pancettan, fonden och vatten. Koka i XXmin, stek krutongerna samtidigt. Mixa soppan, servera med resten av pancettan och krutongerna. 
 

birde

Jag och Alfred sate upp ett nytt fågelhus i helgen, det gamla hade pajat. Satte upp en massa gotta som fåglarna verkar gilla. Efter det drog vi på marknad i Strömsund en sväng, lite kallt men goda kolbullar och många stånd. 
 
 
Här är våran nya skoter som vi hämtade i veckan, längtar tills det kommer ännu mer snö så man kan testa den. 
 
 

Fredagsmiddan

I fredags hade vi besök och jag tillagade den här pajen som jag varit sugen på att testa. Den blev riktigt god. Receptet hittade jag här.
 
Köttfärspaj med bacon och tomater
 
 
Pajdeg
1 dl grahamsmjöl eller fullkornsdinkel
2 dl vetemjöl
125 g margarin
2 msk riktigt kallt vatten
 
Fyllning
1 gul lök
200 g vitkål
1 pkt bacon
margarin eller smör att steka i
500 g blandfärs
3/4 dl tomatpuré
1 1/2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk timjan
1 dl finhackad bladpersilja
1 1/2 dl lagrad ost
200 g cocktailtomater
 
Äggstanning
3 ägg
3dl mjölk
salt och peppar

RSS 2.0