Snälla Tomten

"Flaxa som en fågel
Hoppa som en fisk
Sitt ner, stå upp
Önska, önska, önska"

Vi har ju som typ slutat med julklappar, rätt trist.. Men om jag skulle få nån så skulle jag vilja ha de här! 
 
 
 
 
 

Halloween 2013

 
Alfred och jag bjöd in våra bästa kompisar, Silje, Nova, Maja och Ellen på halloweenmys. Vi började med en läskig välkomstdrink. 
 
Blod (hallonsoda)
Blodklumpar (hallon)
& apelsin. 
 
Efter det var det dags för den läskiga maten. 
 
Blodklumpar med hjärnor på. 
 
400 g rödbetor
2 krm salt
1 msk honung
100 g chevre
några nypor flinsalt
Valnötter
 
Skrubba och koka rödbetorna, i lättsaltat vatten tills de är mjuka ca 20-30min beroende på storlek. Spola dem med kallvatten och dra bort skalet. Skär i lagoma bitar, ringla över honung och lägg på chevre. In i ugnen på 225grader ca 8 min. Strö över valnötterna. 
---------------------------------------------------------------------------------------------
Gröna maskar med maggot
 
1 paket färsk pasta
några droppar karamellfärg
salt
1 burk pesto
1 påse pinjenötter
 
Rosta pinjenötterna i en torr panna. Koka upp vatten salt och karamellfärg till en härlig häxbrygd. Lägg i pastan och koka enligt anvisning på paketet. Häll i pesto och toppa med pinjenötterna. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Fingrar
 
Prinskorv
Mandelspån
 
Stek priskorven och stick i mandelspån. 
-------------------------------------------------------------------------------------------
Pumpa paj med parmesan
 
3 dl vetemjöl
100 g smör
½ dl olivolja
1 msk kallt vatten
2 krm salt
 
500 g pumpa
2 st gula lökar
2 st ägg
100 g parmesanost
150 g ricotta (jag tog philadelphia)
salt & peppar
 
 
 Blanda allt till degen, tryck ut den i formen. Låt stå i kylen i ca 30min och förgrädda sedan i 10min.
 
Skiva löken och låt den mjukna i olivolja i en stekpanna. Hacka upp pumpan och lägg ner den i stekpannan. Låt de puttra i ca 20min så allt blir mjukt. Mixa. Blanda ägg, riven parmesanost och ricotta till en slät blandning. Blanda ihop det med pumpamixet, salta peppra och släng in i ugnen i ca 30min. 
----------------------------------------------------------------------------------------------
 
Sen var det dags för efterätt, jag och Alfred hade bakat kardemumma muffins med blodklumpar (hallon) i. Som vi sedan dekorerade med smörkräm och sugerpaste. Gött blev de.
 
När vi ätit klart gick vi ut och körde bus eller godis, blev både godis och bus. Sen spelade vi barnmonopol och kollade på scooby doo film. Båda småtjejerna ville sova över så vi bäddade iordning på Alfreds rum och de somnade faktiskt riktigt snabbt. På söndagen blev det mys frukost film och TVspel innan det var dags för gästerna att åka hem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rotmos

De må se äcklig ut men det var det inte, mums. Jag använde det här receptet från Emelie Holm. Och de som många sagt ser ut som bajs är godaste senapen till mat som denna och till julskinkan, Graveleijs Hemlagade Senap.
 
1/2 kålrot,
ca 600 g
600 g mjölig potatis
2 morötter, ca 225 g vatten
2 tsk salt
40 g smör
1 dl av kokspadet

 
 
 
 

Körv o kyckling lådda

Eftersom lådan blev så lyckad i tisdags så blev det en till igår. Frilansade lite på det vi hade hemma. 
 
400g kyckling
Paprikapulver
3 kabakoss tjockkorv
 
3 Potatisar
2 Morötter
1 bit kålrot
1 rödbeta
Olja
Vitlökspeppar
Flingsalt
 
1 paket fetaost
 
Gjorde som dagen innan och satte ugnen på 225grader, Skar upp och kryddade på kycklingen lite. Skar upp och körde rotsakernaförst ca 30 min då dessa grönsaker är lite hårdare än bara potatis. Försök göra potatisbitarna större än resten av rotsakerna då de blir klara fortare. Efter det la jag på kycklingen och korven som jag hade skivat. Körde ca 10min till, smulade över 1 paket fetaost göttans.

Italiensk laxlåda

I går lagade jag och Alfred mat tillsammans. Vi gjorde en laxlåda, så smidigt att bara slänga in saker i en form i ugnen. Alfred hackade typ allt, läste siffror på receptet och ställde timern på ugnen. Supergott blev det och han åt massor. Receptet hittade jag här. Fanns ingen ruccola på ica så det fick bli en vanlig sallad till.  
 
500g Lax
8st Potatisar
6st soltorkade tomater m olja
Olja från burken
Salt & Peppar
1 vitlöksklyfta
1 dl grovriven lagrad ost
100g ruccola sallad
 
Sätt ugnen på 225°. Skölj och skär potatisen i bitar. Lägg den på ett stort ugnssäkert fat. Häll över 1/2 msk olja och blanda runt. Stek mitt i ugnen ca 20 min. Skär laxen i stora kuber. Ta ut potatis och lägg laxen på samma fat. Krydda med salt och peppar. Stek ytterligare ca 10 min. Grovhacka tomaterna och blanda dem med 1 msk olja och pressad vitlök. Häll tomatoljan över lax och potatis. Strö över osten och lite av rucolasalladen. Servera resten till.
 
 

Mina finingar

 

Tomatmarmelad, grön, med citron och ingefära

Blev många goda tomater i vårt växthus iår. Jag och Alfred satte några frön bara för skojs skull men de tog sig riktigt bra och blev en riktig djungel till slut. Solen räckte inte riktigt till på slutet så det blev en del gröna tomater kvar. Testade det här receptet från alltommat.
 


 
1kg Gröna tomater
3 Citroner (skalet)
20g Ingefära
500g Socker
Natriumbensoat
 

1. Skölj och skär tomaterna i små bitar. Blanda i en kastrull med rivet citronskal, ingefära och socker. Koka upp under lock och så fort det kokar tag bort locket och sänk värmen.
2. Låt koka sakta utan lock ca 1 1/2 timme till lagom konsistens.

3. Tillsätt natriumbensoat enligt anvisningarna på förpackningen. Häll upp varm marmelad på väl rengjorda varma glasburkar. Sätt på lock och låt svalna. Förvara marmeladen svalt.

 

jacka

På boomerangstore kan man designa och sen köpa sin egendesignade dunjacka.. såhär skulle jag ha gjort min.
 
 

Snart är det vinter..

Köp PMs skoter vett ja! 
 
Länk till blocketannons

Air Wick Black Edition

Buzzar dessa snygga ljus, från air wick.
Dom luktar supergott och skimrar i olika färger. Har sett att de finns att köpa på Willys för den som är intresserad. Och om ni vill se hur det ser ut hojta till eller ni som jobbar på fujitsu kan komma ner till mig för jag har med ett dit. Här är hemsidan för Air Wick Black Edition. De finns i flera olika dofter, jag fick äpple kanel och den här, fikon. Luktar supergott.
 

skorna

För övrigt så hittade ju Maja typ perfekta skor till mig.. synd bra att de va snoor dyra.
 
 

Min nya frukostfavorit

 jam jam
 
 

Cajungryta

Dagens middag blev cajungryta enkelt och gott. Till åt vi majs och ris.

 

Ingredienser

 

450 gram kycklingfilé

2 msk kinesisk soja

1 st hackad gul lök
2 st hackade vitlöksklyftor
1 msk margarin
1.5 tsk chilipulver
1 tsk oregano
1.5 tsk timjan
2 krm spiskummin
1 burk krossade tomater
2 st lagerblad
1 tsk farinsocker
1 dl vatten
1 st köttbuljongtärning
1 dl visp-eller mellangrädde
3 st korvar tex chorizo
1 dl kräftstjärtar lr räkor

 

Instruktioner

 

1. Skär kycklingen i mindre bitar och lägg i en skål. Blanda med soja och låt stå ca 15-20 minuter. Stek gul lök och vitlök mjuk i olja eller margarin. Tillsätt kryddorna och låt dem fräsa med en kort stund. Tillsätt tomater, lagerblad, farinsocker, vatten (kan uteslutas eller mindre mängd beror på hur tunn man vill ha grytan) och smulad buljongtärning.

 


2. Koka upp och lägg i soja-kycklingblandningen. Låt allt sjuda ca 15 minuter under lock.

 

3. Skiva och stek korven. Lägg i korven i grytan tillsammans med ½-1 dl grädde. Låt grytan koka upp. Dra krytan från värmen och strö över kräftstjärtar.


RSS 2.0